Perfekt som förrätt eller som drinktilltugg. Lika gott att tillaga med färskpotatis som matpotatis. Ska ni ha dem som drinktilltugg halvera storleken när ni steker dem. Blir det några över är de goda att äta kalla.
Potatiskakor med rökt lax
8 potatiskakor
500 g färskpotatis
1 st ägg
1 krm svartpeppar
½ tsk salt
½ st rödlök
½ knippa dill
200 g rökt eller färsk lax
3 msk smör- och eller rapsolja
1. Skrubba potatisen och koka den i lättsaltat vatten tills den nästan är klar. Låt svalna. Grovriv potatisen och blanda med ägg, peppar och salt.
2. Skala och skiva rödlöken fint. Hacka dillen. Blanda lök och dill med potatisen.
3. Skär laxen i små bitar och rör ner den i potatisen.
4. Klicka ut små plättar av smeten och stek dem i smör- och/eller rapsolja i stekpanna, ca 2 minuter på varje sida.
5. Servera nystekta som drinktilltugg eller som förrätt med en klick crème fraiche eller gräddfil och en sallad.