I takt med att mejeriet i Burträsk byggdes ut under 2012 har även produktionen av Västerbottensost ökat. Detta innebär att fler länder får möjlighet att prova på svenskarnas favoritost. Efter stora framgångar i såväl Storbritannien som Finland utökas nu exporten till ytterligare två marknader.
Under midsommarveckan (V.25) kommer Västerbottensost gå att köpa på Kaiser Tengelmann i Tyskland och under maj och juni på Globus i Schweiz – detta som en del i ett samarbete med Business Sweden och satsningen på svenska och nordiska matvaror. I Storbritannien fortsätter satsningen och under perioden 29-31/7 deltar Västerbottensost på Nantwich Show, världens största ostmässa.
Bakom receptet på den älskade osten står mejerskan Ulrika Eleonora Lindström. År 1910 registrerades varumärket Västerbottensost hos patent- och registreringsverket. Men det var flera år tidigare, runt år 1872, som receptet till Västerbottensost kom till i det lilla mejeriet i Burträsk.
Ingen vet varför det bara går att tillverka Västerbottensost på mejeriet i Burträsk, om det är husfloran som är unik för Burträsk eller om det beror på andra faktorer. Men en sak är säker, osten är lika älskad idag som för snart 140 år sedan.
Västerbottensost är ett av Norrmejerier registrerat varumärke.